Većina nas želi zadržati ili vratiti porculansku bijelu boju zuba iz mladosti. No tokom vremena, zbog starenja i pod uticajem brojnih životnih navika, zubna caklina gubi bjelinu i postaje sivkasta ili žućkasta, puna pigmentacija koje se ne mogu otkloniti poliranjem zuba. Za razliku od poliranja, koje se vrši mehaničkim sredstvima, izbjeljivanje zuba uključuje hemijsku reakciju sredstva za izbjeljivanje s površinom zuba. Današnje metode uključuju tek jedan odlazak stomatologu, nakon čega se postiže optimalan učinak. Nakon čišćenja tvrdih i mekih naslaga na zube se nanosi gel koji se, ovisno o metodi, aktivira hemijski, termički, svjetlosno ili laserski. Mehanizam djelovanja se bazira na oksidacijskom procesu karbamid ili hidrogen-peroksida, a metode se, osim po načinu aktivacije, razlikuju i po koncentraciji aktivne tvari.
Postupak izbjeljivanja zuba je brz i bezbolan, a nakon procesa izbjeljivanja potrebno je izbjegavati obojenu hranu i piće najmanje 48 sati (kafa, cigarete, crno vino, obojeni sokovi, crni čaj…). Prije postupka izbjeljivanja detaljnim pregledom utvrđuju se moguće kontraindikacije kao što su krunice i plombe na prednjim zubima, avitalni zubi, trudnoća i dojenje, pušenje i nepogodne navike. Određene pigmentacije nije moguće izbijeliti, ili rezultat nije trajan.
Određena istraživanja potvrdila su da proizvodi za izbjeljivanje minimalizuju osjetljivost, povećavaju mikrotvrdoću cakline, smanjuju rizik za karijes i poboljšavaju ukupno zdravlje cakline

 • Endoncija

  Endodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubne pulpe.

 • Estetska stomatologija

  Najnovije metode estetske stomatologije od sada i u našoj ustanovi. Pokažite Vaš novi osmijeh!

 • Izbjeljivanje zuba

  Postupak izbjeljivanja zubi je ugodan, potpuno bezbolan i NE ŠTETI zubnoj supstanciji.

 • Konzervativa

  Temelj stomatologije je liječenje zubi, a grana koja se time bavi, konzervativa, je temeljna grana.

 • Oralna hirurgija

  Kao najčešći zahvati oralne hirurgije smatraju se vađenje zuba i zaostalih korijena, vađenje impaktiranih zubi…

 • Ortodoncija

  Fiksni ortodonski aparatići danas su sve popularniji te ih u našem centru nose pacijenti od najranije dobi…

 • Preventivna stomatologija

  Od izuzetne je važnosti da još od najmlađeg doba dete stekne naviku u održavanju oralne higijene.

 • Protetika

  Nadomještanje izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine najmodernijim metodama.