Osnova stomatologije su zdravi, lijepi i funkcionalni zubi, što se postiže liječenjem i popravkom zuba, tretiranjem korijenskih kanala, ispunama i čišćenjem zubnog kamenca

[vc_nested_accordion top_margin=“none“][vc_nested_accordion_tab title=“Liječenje karijesa“ tab_id=“1426011864-1-41″]

Karijes je hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje progresivno napreduje i dovodi do razaranja zuba. Karijes može biti površinski ili dubinski. U slučaju površinskog karijesa potrebno je ukloniti dio cakline i dentine zahvaćene karijesom puneći zub potrebnim materijalima. Kod dubinskog karijesa može biti zahvaćena i zubna pulpa koja sadrži nervna vlakna, tada je potrebno prije nastavljanja terapije prvo pristupiti čišćenju korjenskog kanala.

[/vc_nested_accordion_tab][vc_nested_accordion_tab title=“Plombe (Ispuni)“ tab_id=“1426011864-2-68″]

Rekonstrukcija zuba je punjenje kaviteta (rupe) u zubu, koja nastane nakon odstranjenja karijesa. Obzirom da se zub ispunjava, kažemo da se napravio ispun, tj. plomba. Plombe se koriste kada je karijes uništio zub i kada se žele zamijeniti stare amalgamske plombe. Keramička plomba je vrlo otporna, dugotrajna ali i estetski najprihvatljivija pošto je jedva vidljiva. Korištenje posebnih materijala te razvoj modernih metoda omogućavaju restauracije zuba koji po obliku i boji odgovaraju prijašnjem zdravom zubu, zadržavajući kvalitetu i dugotrajnost.

[/vc_nested_accordion_tab][vc_nested_accordion_tab title=“Inlay i Onlay nadomjesci“]

Inlay i onlay nadomjesci vrlo su slični plombama, glavna razlika je što se nadomjesci izrađuju u zubotehničkom laboratoriju prema otisku zubne šupljine. Izrađeni su od kompozitnih materijala , kao što je keramika, te služe kao nadomjestak za dio oštećenog ili propalog zuba. Inlay je nadomjestak za gornju površinu krune, dok onlay koristimo za nadomještanje gornje površine i postraničnih površina zuba. Bolje su i dugotrajnije riješenje od velike plombe, a za postavljanje zahtijevaju manje uklanjanje preostalog zubnog tkiva od klasične krunice.

[/vc_nested_accordion_tab][vc_nested_accordion_tab title=“Čišćenje zubnog kamenca“]

Zubni kamenac se odstranjuje ultrazvučnim aparatom koji svojim vibracijama bezbolno i brzo čisti zubni kamenac. Nakon što se očisti kamenac, zubi se poliraju posebnim aparatom koji pod pritiskom vazduha uz hlađenje vodom šprica sitne čestice praha različitog ukusa na površinu zuba i mehanički ih čisti od mekših zaostalih naslaga i pigmentacija. Površina zuba mora ostati glatka jer se na glatku površinu teže sakupljaju nove naslage kamenca.

[/vc_nested_accordion_tab][/vc_nested_accordion]
 • Endoncija

  Endodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubne pulpe.

 • Estetska stomatologija

  Najnovije metode estetske stomatologije od sada i u našoj ustanovi. Pokažite Vaš novi osmijeh!

 • Izbjeljivanje zuba

  Postupak izbjeljivanja zubi je ugodan, potpuno bezbolan i NE ŠTETI zubnoj supstanciji.

 • Konzervativa

  Temelj stomatologije je liječenje zubi, a grana koja se time bavi, konzervativa, je temeljna grana.

 • Oralna hirurgija

  Kao najčešći zahvati oralne hirurgije smatraju se vađenje zuba i zaostalih korijena, vađenje impaktiranih zubi…

 • Ortodoncija

  Fiksni ortodonski aparatići danas su sve popularniji te ih u našem centru nose pacijenti od najranije dobi…

 • Preventivna stomatologija

  Od izuzetne je važnosti da još od najmlađeg doba dete stekne naviku u održavanju oralne higijene.

 • Protetika

  Nadomještanje izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine najmodernijim metodama.