• Umnjaci

  Umnjaci

  Možda bismo mogli reći da su umnjaci najintrigantniji zubi u našoj usnoj šupljini. Oko njih se često odvija drama u određenoj životnoj dobi i suštinski rijetko tko zna čemu uopće umnjaci služe. Ovim blog postom objašnjavam nekoliko stvari vezanih uz te ‘prevrtljive momke’.

  Umnjaci ili treći po redu kutnjaci (molari) su zadnji zubi koji rastu u čeljusti, najčešće između 17 i 25 godine života. Zovemo ih umnjaci jer rastu u godinama kada osoba postaje ‘mudra i umna’. U današnje vrijeme, zbog načina prehrane i vrste hrane koju konzumiramo, umnjaci su izgubili svoju svrhu, dok su u čovjekovoj prošlosti služili su za mljevenje i drobljenje hrane.

  Problemi s umnjacima

  Umnjaci nam mogu stvarati probleme jer se zbog njihovog kasnijeg razvijanja prostor oko njih sužava i često nemaju dovoljno mjesta za pravilan položaj i rast. To se na vrijeme može uočiti na rendgenskim snimkama i onda je potrebno preventivno djelovati.

  Urasli umnjak ili molar

  Umnjaci mogu djelomice niknuti, ostavljajući pola zuba pokrivenim zubnim mesom. Ova je situacija prava klopka za ostatke hrane i bakterije jer je zbog njegove pozicije četkicom teško očistiti svaki dio zuba. Ako ne vodite računa o pravilnoj oralnoj higijeni, desni se mogu upaliti i uzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme.

  Najčešći problem vezan za umnjake je premala čeljust. U ovom slučaju, umnjaci nemaju dovoljno mjesta za izbijanje na površinu. Ponekad oni neće ni niknuti, ali u nekim će se slučajevima zub izboriti za izbijanje i rasti u krivom smjeru. Ovako ‘natrpane’ zube je izrazito teško četkati jer nema nikakvog prostora između zubi za dlačice četkice ili zubni konac, no dakako ima mjesta za bakterije koje uzrokuju zubni plak i karijes.

  Koji su simptomi problema s umnjakom?

  • Bol ili utrnula čeljust
  • Iritacija zubnog mesa ili jezika jer umnjak raste u krivom smjeru
  • Oticanje zubnog mesa umnjaka koji nije izrastao do kraja
  • ‘Gužvanje zubi’ zbog nedostatka mjesta

   

  Stomatolozi najčešće preporučuju vađenje umnjaka ako oni nemaju dovoljno mjesta za rast. Naravno, polemike oko toga treba li zaista izvaditi zdravi zub ili ne još se uvijek vode i ne čini se kako će prestati, ali ovi osmi po redu zubi u našoj usnoj šupljini ne pridonose boljem žvakanju hrane, te se čini logičnim ‘žrtvovati’ ih ako postoje realni problemi. Potpuna se dijagnoza postavlja rendgenom usne šupljine koji će pokazati korijene zubi i njihov smjer rasta.

  Kirurzi tvrde kako je vađenje umnjaka lakše za podnijeti ako ste mlađi (u dvadesetim godinama) dok se korijen zuba i čeljust nisu još u potpunosti razvili. U trećem se desetljeću života naša vilica otvrdne, te njen oporavak traje dulje.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Naš tim